Köszöntés

Tisztelt Kollégák! Kedves Vendégeink!

A PTE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézete 2013 őszén rendezte az első Mediterrán Intenzíves Randevúját, a MIRA-t. A páratlan évekre tettük a további konferenciáinkat is, így az idei az 5. ilyen esemény, amelyre szeretettel invitálunk minden távolról érkező és helyi vendéget, előadót. Tesszük ezt azért, mert az „igazi” szakmai összejöveteleink lehetőségét másfél évvel ezelőtt eltörölte a Covid-járvány, pedig mindenképpen szükségesek a szakmai ismeretek, tapasztalatok átadáshoz a személyes találkozások. A másik fő ok az, hogy ugyancsak a járvány miatt el kellett halasztanunk az intézetünk 50 éves megalakulásának ünneplését, amit 2020. november elején szerettünk volna megrendezni. Most kiváló lehetőségünk adódik arra, hogy az „50+1 éves” jubileumunkat megüljük.

A Covid-járvány sok ezer honfitársunknak okozott szenvedést, családi tragédiát, és kényszerítette az egészségügyi dolgozókat emberfeletti erőfeszítések teljesítésére. E szörnyűségeken túl a járvány eldöntötte egy régóta vitatott szakmai kérdésünket is. A válasz így szól: az intenzív betegellátást nem szabad leválasztani az anesztéziairól. A két szakterületünknek együtt kell maradnia, mert vészhelyzetben csak a tervezett műtétek elhagyásával szabadulhat fel elegendő számú szakemberünk ahhoz, hogy a szükséges színvonalú és kapacitású intenzív terápiás ellátás biztosítható legyen. Az emberi életmentés érdekében az aneszteziológus orvosoknak és asszisztenseknek birtokolniuk kell az intenzív terápiás ismereteket és jártasságot is. A mostani és a jövőbeli járványok indokolják a szakmarészeinknek ezt az értékkoncentrációját.

A konferencia szervezői remélik, a rendezvényünk tudományos és társasági programja jól szolgálja az ismeretátadást és a személyes találkozásokat, továbbá megerősíti az anesztézia és az intenzív terápia jövőbeli együvé tartozását is. A szervezők szeretettel várnak mindenkit az 5. MIRA-ra.

Dr. Bogár Lajos